Sakura, Hanami, Yozakura

Cseresznyefa virágzás Japánban. Hagyományok, szokások. 

 

Ilyenkor, tavasszal három szót érdemes megjegyezni Japánnal kapcsolatban.
SAKURA – cseresznyefavirágzás
HANAMI – cseresznyefa virágaiban való gyönyörködés
YOZAKURA – éjjel/este a cseresznyefavirágok megcsodálása

 

A sakura , vagyis a cseresznyefa virágzása a Heian Kor (794-1185) óta a tavasz kezdetét jelzi a japánoknak.
A cseresznyefa virága a megújulást szimbolázálja. Pontosabban az életet fejezi és egyben annak múlandóságát, amely összecseng a Buddhista filozófiával is, mely szerint minden földi dolog múlandó. A régi időkben úgy tartották, ilyenkor jönnek le az istenek a hegyekből a falvakba, mely egybe esett a rizs ültetéssel. Éppen ezért az ott élő emberek imádkoztak az istenekhez, felajánlásokat tettek nekik a bőséges termés reményében.

A cseresznyefa-virágzás csupán két hétig tart, mely időszak egy új kezdetet is jelent a japánok életében minden évben, hiszen ekkor kezdődik az iskolaév és az üzleti év is.

A hanami t minden évben megünneplik a japánok. A családjukkal, barátaikkal kimennek a természetbe, letelepednek piknikezni a cseresznyefák alá és közben gyönyörködnek a természet e csodájában. Rengetegen fotózzák ilyenkor a fákat, profik és hobbi fotósok egyaránt.

Nagyobb parkokban, területeken a piknikezés, ünneplés egészen éjszakába nyúlóan eltarthat, amire már a yozakura kifejezést használják. Ilyenkor lámpásokat, lampionokat is gyújtanak, ami még különlegesebbé teszi a látványt.

Ezek a piknikek, családi összejövetelek egész nap is eltarthatnak, ezért jól meg szokták pakolni azokat a piknik kosarakat mindenféle különlegességgel, mint például onigiri -vel (főtt rizsgolyó, amibe cseresznyevirágot kevernek) vagy sakura mochi -val (édes, ragacsos rizstortácska, melyet rózsaszínre színeznek és savanyított cseresznyelevélbe tekernek).

Japánban jellemző, hogy a különböző üzletek kínálata bővül néhány szezonális finomsággal is. Ez az időszak se kivétel, ilyenkor lehet kapni például sakura mochi ízű csokit, cseresznyevirág ízesítésű barackos ice teá t és egyéb sakura ízesítésű teákat, epres cseresznyevirágos töltelékű csoki t és ezeken kívül bizonyára van még néhány különleges ínyencség.

onigiri
Kép forrása: japanfoodstyle.com

sakura mochi
Kép forrása: www.thirstyfortea.com